T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL - Vedat Topçuoğlu Anadolu Lisesi

e twinning projemiz:"LITERATURE IS ON THE STREET" ( EDEBİYAT SOKAKTA )

Okulumuz Etwinning Kulübü Öğrencileri 2023/2024 Eğitim Öğretim yılında

Danışman Öğretmen  Arzu KAVAK EKİNCİ  koordinatörlüğünde

yürüttüğümüz  projemizde 10 Lise ,16 Öğretmen ve  49 öğrenci çalışmalarına devam etmektedir.

 

 

  Halkın büyük bir kısmı kendi dilinde üretilen önemli eserler hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Dünyaca ünlü yazarlarımızı yakından tanımıyorlar. Gençler edebi ürünlerin yaratılmasına katkıda bulunmuyor. Dijital çağımızda kitaplara ve yazarlara olan ilginin azalmasıyla birlikte kültürel yozlaşmanın da hızlandığı gözlemlendi. Kimlik algısı parçalandı. Toplumda aidiyet duygusu kaybolmak üzere. Ancak edebiyat mirasını koruyan toplumlar yüzyılın gerektirdiği becerilere yakındır. 

 


Amaçlar

 


   Kültürel mirasımız içinde önemli bir yere sahip olan dil ve edebiyat birikimimizin nesiller arası aktarımına aracılık etmek,
gençlere ilham vermek,
zengin eserler üretmek, 
edebi eser ve yazarlarımızın tanınırlığını yaygınlaştırmak,
kültürel yozlaşmayı önlemektir.

 

Bu amaçla toplu taşıma alanları, otobüs durakları, kent meydanları gibi insanların yoğun olduğu alanlarda yazarlarımız ve onların önemli edebi eserleri hakkında kalıcı bilgi sağlayacak sunumlar hazırlayacağız.

 

Edebiyatı sokağa taşıyarak edebi eserlerin görünürlüğünü artıracak, toplumun dil ve edebiyat düzeyini yükseltecek, toplumda aidiyet duygusunu güçlendirecek ve yaratıcılığı teşvik edeceğiz.

Beklenen sonuçlar

 

Dijital Okuryazarlık: Katılımcılar, Dijital Okuryazarlık kaynakları ve bunların yerel ve küresel bağlamlardaki önemi hakkında daha derin bir anlayış kazanacaklardır.

 

Pratik Beceriler: Öğrenciler poster oluşturma, video izleme, röportaj yapma gibi etkinlikler aracılığıyla araştırma, medya okuryazarlığı ve etkili iletişim gibi pratik beceriler kazanacaklardır. Bu beceriler onların bilgilerini gerçek dünyadaki durumlara uygulamalarını sağlayacaktır.

 

Küresel Farkındalık: Proje, farklı ortak okullardan öğrencilerin işbirliği yapması, deneyimlerini paylaşmaları ve birbirlerinin kültürleri ve edebiyatları hakkında bilgi edinmeleri yoluyla küresel farkındalığı ve kültürlerarası iletişimi teşvik edecektir.

 

İşbirliği ve Takım Çalışması: Öğrenciler ortak projeler ve girişimler üzerinde çalışarak, coğrafi ve kültürel sınırları aşarak güçlü işbirliği ve takım çalışması becerileri geliştireceklerdir.

 

Geliştirilmiş Okul Uygulamaları: Proje, gelişmiş kültürel farkındalık ve dijital vatandaşlık okul uygulamalarına yol açabilir. Bu, proje bulgularını ve içgörülerini okul müfredatına entegre etmeyi, okul topluluğu içindeki girişimleri teşvik etmeyi veya sürdürülebilir uygulamaları benimsemeyi içerebilir.

 

Nihai Ürün: Proje, öğrencilerin araştırmalarını, posterlerini, videolarını ve farklı kültürlerden eserlerle ilgili diğer materyalleri sergileyen halka açık bir TwinSpace olan nihai bir ürünün yaratılmasıyla sonuçlanacaktır. Bu kaynak, değerli bir eğitim aracı ve ortak okulların işbirlikçi çabalarının bir kanıtı olarak hizmet edecektir.

 

Bilginin Yaygınlaştırılması: Proje, kültürel çeşitlilik ve dijital vatandaşlığa ilişkin bilginin ve en iyi uygulamaların yayılmasıyla sonuçlanacaktır. Bu, proje sonuçlarının diğer okullar, topluluklar veya eğitim kuruluşları gibi daha geniş bir kitleyle paylaşılmasını içerebilir.

 

Konferansa Katılımın Yararları: Konferanslara katılan öğrenciler iletişim, tartışma, yabancı dil yeterliliği, sosyal beceriler, dijital okuryazarlık, takım çalışması, organizasyon becerileri, yaratıcılık, eleştirel düşünme, müzakere, uzlaşma ve işbirliği gibi hayati becerilerin derinlemesine zenginleşmesini deneyimleyeceklerdir. Bu beceriler genç, çok uluslu ve çok dilli ortamlarda geliştirilecek, öğrencilere değerli yaşam becerileri kazandırılacak ve küresel ölçekte işbirliğinin faydalarının daha iyi anlaşılması sağlanacaktır.

 

 

Bu beklenen sonuçlara odaklanan "SOKAKTA EDEBİYAT" projesi, öğrencileri yalnızca kültürel farkındalık konusunda eğitmeyi değil, aynı zamanda ortak okullarda olumlu değişime ilham vermeyi ve bunun kültürel sorunların çözümündeki öneminin daha geniş bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

 05-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.03.2024 - Güncelleme: 18.04.2024 22:27 - Görüntülenme: 112
  Beğen | 3  kişi beğendi